Általános betegellátás

OLTÁSOK

Kedvencünk egészségének megőrzése a legfontosabb teendőnk, hisz megelőzni a bajt sokkal könyebb, mint gyógyítani.

 A kötelező oltáson kívűl kisállatunknak kombinált oltásokra is szüksége van. Oltásokkal súlyos betegségeket előzhetünk meg, melyek sokszor a gondos kezelés ellenére is kétes kimenetelű végeredményt hozhatnak.

Oltási programunkat a nemzetközi irányelveknek megfelelően végezzük.

Macskák Felv/FIV tesztjét is elvégezzük, melyhez mindössze 10 percre és pár csepp vérre van szükség. 

FelV: Macska leukózis vírus

Testváladékokkal terjedő (pl.: nyál) betegség, mely daganatos elváltozásokat és az immunrendszer gyengülését okozza, emiatt más betegségeket is elkaphatnak, illetve sok más elváltozás hátterében is ez a vírus áll.

FIV: Feline Immunodeficiency Virus-(macska AIDS)

A macskák immunrendszerét károsítja, emiatt nagyon könnyen elkaphat különböző fertőző betegségeket, és az idő előrehaladtával nem képes ellenük védekezni.

Lakásban tartott cicáink számára is fontos a vakcinázás, hisz cipőtalpon bármit bevihetünk a lakásba, ami megbetegítheti őket. Azok a cicák tehát, akik benti tartás mellett nem találkoznak más, idegen macskával, kombinált oltást (szoba cica vakcina) kaphatnak. 
Azoknak a macskáknak, akik kijárós életet folytatnak, illetve találkoznak más, nem szűrt állatokkal a kombinált oltás mellett a Leukózis elleni oltás beadása is ajánlott. 

Kutyák esetében a törvény előírja az évenkénti veszettség elleni oltás beadását. Praxisomban sokszor találkoztam azzal a félreértéssel, hogy a veszettség oltás beadása védi kutyusukat a különböző fertőző betegségek ellen is. Valójában ez nem így van, erre a kombinált oltás szolgál, természetesen olyan vakcinát is lehet választani, amiben mindkét típusú oltóanyag megtalálható.

Kisutyák esetében első körben egy jól felépített oltási sor javasolt, féregtelenítéssel. Ebben parvovírus elleni és  kombinált oltások váltakoznak. Az oltási sorban helyet kap  a veszettség elleni oltás, beadásának feltétele, hogy a kutyus rendelkezzen mikrochippel.

Kutya útlevél  vagy macska útlevél?

Gyakran találkozunk ezzel a kérdéssel, kutyák és macskák számára ez ugyanazt az okmányt jelenti. Külföldre utazás esetén erre a dokumentumra mindenképp szükségük lesz kisállataiknak. Fontos megemlíteni, hogy az útlevelek érvényességét a veszettség elleni oltás időben történő beadása nagyban befolyásolja. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre az útlevelek kiállításában, annak érvényességének megőrzésében. 

 

Prevenció

Kedvenceinket a külső és belső élősködők ellen nagyon fontos védeni, mert súlyos fertőző betegségeket terjeszthetnek. Ilyen a kullancs által terjesztett babesia, a szúnyogok által terjesztett szívféreg, illetve a bolhák akár galandféreg lárvát is hordozhatnak magukban. A rendszeres védekezés elengedhetetlen, sok esetben életmentő is lehet (pl.:babesia).

A védekezésben szakszerű segítséget nyújtunk, illetve szívféreg szűrést is végzünk, melyhez 10 perc és pár csepp vér szükséges.

Szívféreg: Dirofilaria Immitis, korábban egzotikus, ritkább betegség. Pár éve hazánkban is megjelent, elterjedt. Szúnyog által közvetített féreg, mely jó ideig tünetmentes lehet, később súlyos keringési elégtelenséget okozhat. Kezelése a megelőzéshez képest jóval bonyolultabb és szigorú protokollt igényel. A tünetek megjelenése után a gyógyulás esélye jelentősen csökken. A megelőzés a leghatékonyabb és legegyszerűbb módja, hogy kedvenceik sokáig egészségesen mellettünk lehessenek.

                                                                                                         img-f3f542148da1-1.jpeg