Időskori vizsgálatok, gondozás

 

Kiemelten fontos, hogy az időskorú kisállatok rendszeres ellenőrzése mellett évente legalább egyszer sor kerüljön teljes körű szűrővizsgálatokra, amelyek magukban foglalják a vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatot, és egyéb élettani paraméterek monitorozását. Az idő előrehaladtával számos krónikus betegség kialakulásának kockázata nő. Az időben elvégzett szűrővizsgálatok segítenek a potenciális egészségügyi problémák korai azonosításában és hatékony kezelésében, például: pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, vesebetegség.

 

 Pajzsmirigy betegség:

Az idős kutyák és macskák esetében a pajzsmirigy hormon értékeinek mérése kiemelten fontos, mivel a pajzsmirigy fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában. A rendellenességek gyakran jelentkeznek idős korban, és különféle tünetekkel járhatnak, kutyáknál az alulműködés (hipotireózis), macskáknál pedig a túlműködés (hipertireózis) jellemző.

A pajzsmirigy-túlműködés esetén a macska fokozottan aktív lehet, nagyobb étvágyat mutathat, és drasztikus súlyvesztés is bekövetkezhet. Más tünetek közé tartozhat a nyugtalanság, fokozott vízfogyasztás, gyakori vizeletürítés, hányás, vagy akár szívritmuszavarok.

Kutyák pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy-hormont. Ez a hormonhiány számos tünetet okozhat, mint például lassú anyagcsere, súlygyarapodás, szőrzetproblémák, fáradtság.

Rendelőnk saját endokrinológiai laborautomatával rendelkezik, mely a pajzsmirigy hormon (T4) mellett Cortisol szint mérésre is alkalmas. Eredményt helyben, rövid időn belül tudunk biztosítani. 

Cushing - szindróma

Cushing-szindróma egy endokrinológiai rendellenesség kutyáknál, amely túlzott kortizoltermeléséből ered. A Cushing-szindróma tünetei közé tartozik a túlzott szomjúság és vizeletürítés, súlygyarapodás, szőrhiányos területek és a bőr megvastagodása, hyperpigmentációja. Endokrinológiai laborautomatánk a fent említett Cortisol szint mérésével segít a megfelelő diagnózis felállításában.

 

      dsc-0648.jpg